2009. április 11., szombat

Nagyszénás felé...

Igyekszem, lépést tartani Kohári Pisti barátommal, aki kitűnő blogeré vált, amióta beindította saját internetes naplóját.
Képességeit tekintve, azt gondolom, soha nem fogom megközelíteni, stílusa teljesen egyedi, és igen érdekesen tud írni, még oly csekély jelentőséggel bíró történésen is, mint pár kecske születése, vagy egy üveg bor elfogyasztása után, az emberben keletkezett érzésekről, hogy szinte átérzi aki olvassa a bor zamatát, és kedve támad inni egy üveggel, de „igyekszem lépést tartani vele”.
- hogy idézzem saját magam -

Nos, ha van olyan, aki régebb óta figyelemmel kíséri próbálkozásaimat, hogy megalkossam a számomra tökéletes gondolt komondort, - ami mind küllemében kitűnő egyede kellene, hogy legyen a fajtájának, de ami a legfontosabb, hogy jellemében a lehető legjobban megközelítse azt amit a standardba megemlítenek erről a nagyszerű kutyafajtáról, - az bizonyára emlékszik még Bojtor kutyára.

Ő volt az első komondor kan, aki a Nagy Andrásféle, a pásztorkutyák számára kidolgozott jellem teszten, elhíresültebb formában a bátorságpróbán, megállta a helyét.
Sajnálatos módon Bojtor, még mielőtt be tudtam volna vonni a vonalamba, babesiába meghalt.

Azóta is figyelem, hátha felbukkan egy hasonló adottságokkal, rendelkező kan.
Nemrégiben meglátogattam Robár Jánost, a Tiszagyöngye Betyár komondor kennel tulajdonosát, aki - nyílván mert ebbeli óhajomat jól ismeri-, a kezembe nyomott egy törzskönyv másolatot azzal, hogy - Zsolt nézd csak ezt a kant! –mondta, amúgy tőle szokásos vigyorral, mint aki előre tudja, a hatás nem fog elmaradni.
……Hoppá! Részemről nem is maradt el! Ugyancsak felkeltette az érdeklődésemet.
A kutya apja ugyanaz a Lupényi Avar, aki Bojtor apja is volt.








Lupényi Avar

Azonnal elkezdtem ezen agyalni, a kutya már lassan 8 éves, tehát minél hamarabb kellene cselekedni.
Először is meg kellene nézni a kutyust.

Ez nem is volt olyan egyszerű, hiszen a kutya Tóth Ferencnél lakik, Nagyszénáson, tőlem cca. 200 kilóméterre. De muszáj lemenni hozzá, hiszen mielőtt eldönteném, hogy melyik szukámmal fedeztessem, és, hogy lássam, valóban tudja-e azt amit Bojtor , és nemcsak egy gyámoltalan rokona.

Elhatároztam tehát, hogy megnézem, és ma (ápr. 10) sort is kerítettem rá.
Fésűs Károly barátommal megbeszéltük, hogy teszünk egy kirándulást a térségbe.
Itt jön, amit az elején már említettem az elején, hogy bár nem tudom leírni, olyan élvezetes olvasmányos formában, mint ahogyan Pisti barátom tenné, de útközben, igyekezve azért, hogy az én blogom is hasonlóan színvonalas legyen, csináltam jó pár képet, így próbálva pótolni, amit elmondani nem tudok.

Elindultunk, hát mi örült komondorosok, hogy megtegyünk cirka 500 kilométer, csak azért, hogy meglátogassunk egy öregedő komondort, megnézzük érdemes lenne-e fedeztetni vele a jövőben.

Nade, nem mindjárt Nagyszénás felé, ááá, dehogy. Először megnéztünk egy fiatal kant, Biatorbágyon.
Ez a kan Fésűs Károlynál született, és kíváncsi volt milyen legénnyé cseperedett. Mondhatom nagyon szép, de neki még lesz ideje, hiszen alig múlt egy éves.
Nyugodtan mondhatom, már ezért a kutyáért érdemes volt reggel felkelni.
Igen szép küllemű kan, ritkán látható szabályos fogazattal.


Photobucket
Pénzesgyőri Zombor és Jászkiséri Kócos Sárkány fia


Mindenesetre megbeszéltük a gazdival, hogy a Veszprémben idén, május 30.-án megrendezendő tenyészszemlére vigye el a kutyát, mert érdemesnek tartottuk arra, hogy a jövőben Őt is számításba vegyük.
Bocsánat, hogy bekerül a beszámolómba olyan is ami nem tartozik, közvetlenül az eseményhez, de gondoltam ezzel is szeretném felhívni a figyelmet a veszprémi eseményre.
Hátha van aki még nem tud róla.
Photobucket



Egyórás kutyázás után, Biáról már valóban elindultunk Nagyszénás felé. Kellemes túrának ígérkezet, szép időnk volt. Utunk Szentesen, majd visszafelé Vásárhelyen keresztül vezetett, természetesen ki nem hagytam volna, hogy ne fotózzam le, e gyönyörű városok pár szép épületeit is. Siettünk mert hosszú út állt előttünk, de megálltunk egy-egy percre képeket csinálni.
Ennyi lenne a bevezető a Nagyszénás felé vezető útról.

Jöjjenek a képek, amelyket készítettem az úton, hódolva a kutyák mellett egy másik kedvenc témámnak a szép épületeknek, parkoknak, köztereknek. Viszonylag ritkán teszek fel erről képeket, most megtöröm a jeget ezzel a sorozattal.

Szentesi képek
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket

Photobucket

Photobucket

Hódmezővásráhely:
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Hódmezővásárhely: egykori Liszt Ferenc zeneművészeti szakközépiskola

Photobucket
A Hódmezővásárhelyen lévő temérdek temlom egyike a város központjában. Nem az úgynevezett "fő" templom, de frekventált helyen van a buszállomás szomszédságában. Erősen renoválásra szorul évtizedek óta.

Kép info: Tari József "Rasztari"



Nincsenek megjegyzések:

Facebook adatlapom

Összes oldalmegjelenítés