2012. január 1., vasárnap

Fogas kérdések

 

Az alábbi oldalon összegyűjtöttem pár linket, a kutyák fogazatáról. Remélhetőleg így mindenki könnyebben megtalálja az őt érdeklő, érintő kérdéseket. A jövőben, ha találok ezzel a kérdéssel foglalkozó oldalt, akkor bővíteni fogom.

Előreharapás - csukafogazat - a felső metszőfogak kisebb nagyobb távolságban az alsó metszők mögött helyeződnek.
Hátraharapás - pontyfogazat - a felső metszők az alsó metszőfogak előtt vannak

 

Kutyánk fogait karban kell tartani!
Kis kedvencünk boldog és egészséges életéhez sokféleképpen hozzájárulhatunk. A helyes táplálkozás kialakítása és a megfelelő mozgás biztosítása mellett fontos, hogy figyelmet fordítsunk szájápolására is. A kutyák szája hasonló funkciót lát el, mint az emberek keze: nemcsak az evéshez van rá szükségük, de akkor is a szájukat használják, amikor játszanak, vagy amikor egy tárgyat akarnak megfogni. Éppen ezért szájuk, fogazatuk és ínyük rendszeres ellenőrzése és ápolása elengedhetetlen egészségük megőrzése céljából. Hihetetlen, de öt, háromévesnél idősebb kutya közül négy már fogászati problémákkal küzd. Nagyon sok kutyatulajdonos nem fordít kellő figyelmet erre a veszélyre, pedig ahhoz, hogy a kutya fogazata erős és egészséges maradjon, azt rendszeresen ápolni és ellenőrizni kell. Soha sincs túl késő, hogy elkezdjük kutyánk fogainak ápolását.

1. Mit kell tudnunk a kutyák fogazatáról? A kutyáknak 42 foguk van, amelyek növekedése a hetedik hónap végére már gyakorlatilag befejeződik. A fogak típusai: Egygyökerű metszőfogak a táplálék megragadásához, leharapásához Előzápfogak és zápfogak a táplálék felaprításához Szemfogak a táplálék megragadására

2. Hogy alakul ki a lepedék és a fogkő? Az etetést követően a kutyák fogait és ínyét egy vékony lepedék borítja el. Ez ideális környezetet jelent a különböző ásványi anyagok megtapadásához, lerakódásához, így a lepedék elősegítheti a fogkő kialakulását. A fogkő „megkeményedett lepedék”. Ha a lepedéket nem távolítjuk el az etetést követően, akkor az ásványi anyagok lerakódása miatt kezd megkeményedni, ami fogkőképződéshez vezet. A fogkő lerakódása miatt a fogínyszél eltávolodik a foggyökértől. A fog fokozatosan kilazul, és a szájüregben bakteriális folyamatok indulnak meg. A fertőzés következménye a fogínygyulladás.

3. Milyen veszélyekkel jár a fogkő és a fogínygyulladás A fogkő és a fogínygyulladás a fogak meglazulásához és végül elvesztéséhez vezet. A fogak meglazulása vagy akár elvesztése miatt a a kutya nem tudja megfelelően megrágni és megemészteni az eledelt. Ennek következtében a tápanyagok nem hasznosulnak, emésztőszervi- és hiánybetegségek alakulhatnak ki. Hosszabb idő eltelte után a lepedékben megtalálható baktériumok a vérkeringésbe kerülve a különböző létfontosságú szerveket is károsíthatják, főként a májat és a vesét, ezenkívül a keringési betegségek súlyosbodását okozhatják. A szájban elszaporodott baktériumok okozzák a kellemetlen szájszag jelentkezését is.

4. Mely kutyáknak van leggyakrabban fogínygyulladásuk? Tudományosan bizonyított, hogy a fogkövesség és a fogínygyulladás következményeként kialakuló fogvesztés gyakrabban fordul elő az egészen kistermetű kutyafajtáknál. A fogproblémák krónikussá válnak, és az életkor előrehaladtával egyre gyakoribbak.

5. Hogyan ellenőrizheti kutyája fogait? A leggyakoribb tünetek: Sárgás-barnás lepedék, fogkő a fogakon Kipirosodott, duzzadt vagy vérző íny Fokozott nyáladzás, esetleg véres nyál Törött vagy hiányzó fog Kutyája nem hagyja, hogy megnézze a fogait Kellemetlen lehelet Csökkent étvágy

6. Milyen gyakran szükséges gondoskodni a kutyák fogápolásáról? Minden nap.

7. Hogyan előzhetjük meg a fogkő kialakulását? Kezdje el kutyusa fogainak tisztítását mielőbb, a legjobb még kölyök korában. Ha kutyája nem tűri a fogkefe használatát, helyettesítse a fogápoláshoz alkalmas kutya snackkel. Alkalmazása mindig ugyanabban az időpontban ajánlott. Csak olyan, kifejezetten kutyák számára készült eledellel etesse kutyáját, amely teljes értékű és a tápanyagok szempontjából kiegyensúlyozott. Kutyáját félévenként vigye el fogászati vizsgálatra állatorvosához, ha hajlamos a fogkőképződésre, akkor 3 havonta.

8. Fogmosási útmutató Az alábbi eszközökre lesz szüksége: Kutyáknak való fogkrémre. Ne használjon emberek számára készült fogkrémet, mert az emésztési zavarokat okozhat; tiszta kézre és rövidre vágott körmökre. Fontos, hogy kutyája fogainak megtisztítása biztonságos legyen; nagy mennyiségű tiszta vízre, valamint törölközőkre; kutyák számára gyártott speciális fogkefére, puha, a kutya számára kellemes sörtékkel. Kérjük, ne használjon más fogkefét, mert az felsértheti a kutya ínyét; ujjra húzható fogkefét használjon a nehezen hozzáférhető helyek tisztításához; egy nyugodt hely, ahol nincsenek zavaró körülmények, amelyek elvonhatják a kutyája figyelmét; és sok-sok türelem! A kutyát fokozatosan kell hozzászoktatni a fogtisztításhoz, hogy biztos lehessen benne, hogy neki is tetszik a művelet. Rendkívül fontos, hogy kutyáját dicsérje és jutalmazza meg minden egyes pozitív reakciójáért, az első fogtisztítástól kezdve. Ne feledje – ennek olyan mindennapos „kötelességnek” kell lennie, amelyet kutyája örömmel tapasztal meg!

Nincsenek megjegyzések:

Facebook adatlapom

Összes oldalmegjelenítés