2012. január 3., kedd

Kennel köhögés

 

Általában csoportosan tartott kutyák felső légúti bántalma. Terjedésében fő szerepet játszik a fertőzött és egészséges kutyák közvetlen érintkezése. Rendszerint több kórokozó együttes hatására keletkező, viszonylag jóindulatú megbetegedés.
A kórokozók között találhatók a kutyák parainfluenza-, adeno-, herpes- és reovírusai valamint szopornyicájának vírusa, a baktériumok közül pedig a Bordatella bronchiseptica. A kezdeti tünet "száraz", csattanós köhögés, enyhén lázas állapot és étvágyvesztés. Ritkán tüdőgyulladássá fejlődik, amelyre a "nedvessé" váló köhögés hívja fel a figyelmet.
A gyógykezelés szükséges és a legtöbbször eredményes. A betegség több kórokozója ellen is van vakcina. Különösen csoportosan élő (kennelben tartás tenyésztőknél) vagy csoportba gyakran kerülő kutyák (kiállítások) rendszeres megelőző védőoltása indokolt.
További információk a kennel köhögésről:
Mi a kennel köhögés?
A kennel köhögés a kutyák légzőszervrendszerének rendkívül ragályos betegsége. Bármely életkorú kutyát megbetegíthet, egyik jellemző tünete pedig az érdes, száraz, görcsös köhögés, amely nagyon hasonlít az ember szamárköhögéséhez. A betegség kórokozói között több baktérium és vírus - köztük a Bordetella bronchiseptica és a kutya parainfluenzavírusa - szerepel. A köhögés több hétig eltarthat, ezalatt pedig súlyosabb szövődmények - például tüdőgyulladás - is kialakulhatnak. Kölykök vagy idősebb kutyák, illetve egyidejűleg más betegségekben is szenvedő kutyák esetében e szövődmények esetenként végzetes kimenetelűek.
Hogyan kaphatja el a kutyám ezt a betegséget?
A kennel köhögés a levegő útján köhögéssel és tüsszögéssel, valamint közvetlen "orr az orrhoz" érintkezéssel kutyáról kutyára terjedő betegség. A kutyák akkor és ott vannak kitéve a fertőzés veszélyének, amikor és ahol több kutya találkozik: kutyapanziókban, kennelekben, kiállításokon, kutyaiskolákban, a parkban, sőt még az állatorvosi rendelők várószobáiban is.
Milyen kezelések állnak rendelkezésre?
Ha a betegség már kialakult, keveset tudunk tenni a kutya meggyógyítása érdekében azon túlmenően, hogy a lehető legnagyobb kényelmet biztosítjuk, és próbáljuk csillapítani a köhögését. Súlyosabb esetekben más gyógyszerek adására is szükség lehet a másodlagosan kialakult szövődmények leküzdésére. A betegség általában néhány hét alatt magától gyógyul, de mindenképpen rendkívül kellemetlen élmény a kutya és gazdája számára egyaránt.
Jobb megelőzni, mint gyógyítani!
Ha kutyája közeli érintkezésbe kerül más kutyákkal, meg kell fontolnia a NobivacR KC vakcinával történő immunizálását. Ezt az orrba adandó vakcinát (0,4 ml) a kutya egyik orrnyílásába kell juttatni, mely serkenti a Bordetella bronchiseptica és a kutya para-influenzavírus - a kennelköhögés két fő kórokozója - elleni immunitás kialakulását már három napon belül. Ezt követően pedig egy teljes éven (12 hónapon) át tartó folyamatos védettséget biztosít a betegség ellen. A kutyapanziókban elhelyezésre kerülő, kutyaiskolába járó vagy kiállításokon részt vevő kutyák immunizálása nagyon ajánlott. A legtöbb kutyapanzióban ma már megkövetelik a kutyák vakcinázásának igazolását.

Nincsenek megjegyzések:

Facebook adatlapom

Összes oldalmegjelenítés