2011. december 6., kedd

Entrópium, ectrópium

Entropium

Az entropium a szemhéjszél befelé fordulásával járó kórkép. Elsősorban kutyáknál és azon belül is bizonyos fajtáknál előforduló betegség, amelynél a külső szőrös bőr a szemgolyó felé fordulva érintkezik a kötőhártyával vagy a szaruhártyával. Különböző fokú elváltozás alakulhat ki attól függően mennyire fordul be a szemhéj. A szemhéjszél befordulhat teljes hosszában, vagy csak bizonyos szakaszokon a külső vagy a belső részén, illetve érintheti az alsó vagy felső szemhéjat, esetleg mindkettőt egyszerre. Kialakulásának egyik leggyakoribb oka a szem körüli izmok egyenlőtlen, elégtelen működése de sok egyéb tényező is befolyásolhatja, mint pl. a fejforma, szemhéj szövetének hossza, a szem környéki ráncok, a csontozat, valamint a szemgödör alakulása. Az entropium különböző életkorban jelentkezhet. Általában 1 éves korig örökletesen fordul elő, később akár trauma következtében vagy a szemgolyót érintő egyéb fájdalom okozta görcsös hunyorgás miatt találkozunk a betegséggel. Veleszületett vagy fejlődési rendellenességként a fajtatiszta kutyákban szokott gyakran előfordulni, általában almonként 1-2 kölyköt érintően. (a leggyakoribb fajták: csau-csau, shar pei, flandriai juhász, rottweiler, pointer, labrador, golden retriever, német dog, bernáthegyi, leonbergi, véreb, pekingi, shi-zu, toy és törpe uszkár, cavalier king charles spániel, angol bulldog, mopsz, francia bulldog ) A csau-csaunál és a shar pei-nél akár már 2-6 hetes korban is jelentkezhet, míg a többi fajtánál általában 4-7 hónaposan. Ritkán egyéb ok is kiválthat másodlagosan entropiumot, mint pl. fájdalom, szaruhártyafekély, izomsorvadás a fejen, krónikus izomgyulladás, szaruhártyasérülések vagy akár korábbi sérülés hegesedése miatti zsugorodás.

A szemhéj szélén lévő szőrök, annak befele fordulása miatt helyi irritációt okoznak, ami a szaruhártya fájdalmasságával és fokozott könnyfolyással jár együtt. Emellett a kötőhártya kipirultságát, erezettségét, a szaruhártya homályosodását, pigmentálódását, fekélyt és súlyos, elhanyagolt esetben a szem perforációját (kilyukadását) is eredményezheti.

Entropium macskában ritkább, de szintén előfordul különleges, főleg tömpe orrú fajtáknál.

A betegség műtétileg rendszerint tökéletesen gyógyítható.

Ectropium

Az ectropium kórkép az entropium "ellentetje", a szemhéjszél kifele fordulását jelenti. Ez szintén fajta és korfüggő probléma. Nagyon gyakran csak az alsó szemhéj érintett és általában a túl hosszú szemhéj miatt alakul ki, amikor az kb. 1-10 mm hosszan nem érintkezik a szemgolyóval,  és ennek következtében egy öböl vagy zsákocska alakul ki. Az így kialakult deformáció miatt a szemhéj, pislogási reflex és a könny nem tölti be a szerepét, azaz nem tisztítja, védi, nedvesíti a szemet. Ennek következménye egy krónikus gyulladás. A kötőhártya ”kifordulás” a normális mennyiségű könny kifolyásához és könnycsurgók kialakulásához, ezáltal akár a szem szárazságához is vezet. Általában entropiummal kombinálódva fordul elő. Lehet elsődleges/veleszületett és fajtafüggő/örökletes. (érintett fajták: véreb, bernáthegyi, német dog, újfundlandi, masztiff, spánielek)
Különböző egyéb okai is lehetnek a kialakulásának, mint pl. a nehéz fülek, hosszú szemhéj, oldalsó szemzug instabilitása, oldalsó szemizom gyengesége. Másodlagosan műtét vagy trauma utáni hegesedés, illetve idegi károsodás miatt alakulhat ki.

A betegség szintén műtéti úton orvosolható.



Harmadik szemhéj és a harmadik szemhéjmirigy

A kutyákban, macskákban a harmadik szemhéj vagy pislogóhártya jóval fejlettebb, mint az embereknél. Funkcióját tekintve elsősorban a szem fizikai védelmét szolgálja. Vázát egy T-alakú porc alkotja. A harmadik szemhéj mindkét oldalán (a szemgolyó felé és a szemhéj felé eső) a felszínét kötőhártya borítja, melyen sok apró nyiroktüsző található. Gyakran csak a szemgolyó hátrahúzódásakor válik láthatóvá, mozgása passzív. Általában pigmentált, és normál esetben 4-5 mm látszik belőle. A szemet érintő elváltozás miatt ennél nagyobb felület tűnik elő („előesik” a harmadik szemhéj). Lehet másodlagos is az előesés: láz, krónikus hasmenés, kiszáradás, enophtalmus (szembesüllyedés), microphtalmus (csökevényes, kicsi szemgolyó), szem mögötti lézió, cannabis toxikáció, tetanusz, veszettség és még sok más szisztémás betegség miatt is…

A harmadik szemhéj mirigye egészséges esetben mélyen „ül” a lágy szövetben és nem látható. A könnytermelés 40-60%-ért felelős. „Előesése” esetén a belső szemzugban egy rizsszem, cseresznyeszem nagyságú vöröses massza tűnik elő, ezért ”cseresznyeszem”-betegségnek is hívják ezt a kórképet. Az előesés általában kötőszöveti gyengeség miatt alakul ki. Lehet egy vagy kétoldali, egyszerre vagy egymás után is előjöhet a probléma, általában 2 éves kor előtt. Krónikus kötőhártya-gyulladás is okozhat ideiglenes előesést. A probléma antibiotikumos szemcseppekkel, súlyosabb esetben műtéttel gyógykezelhető. A mirigy visszahelyezésére sokféle műtéti technika létezik, de az operáció ellenére újra előeshet, akár már a varratok felszívódásakor/ eltávolításakor. A mirigy eltávolítása a könnytermelésben betöltött jelentős szerepe miatt, csak kifejezetten indokolt esetben fogadható el, kockáztatva a szövődményként előforduló úgynevezett „száraz szembetegség” kialakulását. A műtétet megelőzően és azt követően is antibiotikumos szemcseppel szükséges a szemet kezelni. Leggyakrabban amerikai cocker spániel, lhasa apso, pekingi, beagle, angol bulldog fajtáknál fordul elő.

A harmadik szemhéj vázát adó T-porc előesése, kifordulása szintén gyakori betegség. Akárcsak a harmadik szemhéj előesése ez is hasonló problémát okozhat és krónikus gyulladáshoz, fájdalomhoz vezethet. Ez a kórkép főleg nagytestű fajtáknál fordul elő, fiatal korban, amikor a porc fejlődése zavart szenved és annak belső része gyorsabban növekszik, mint a külső oldal, és ezáltal a porc kifordul. A megoldás szintén műtéti, a T-porc szárának megrövidítésével helyrehozható.

A harmadik szemhéj mögött gyakori valamilyen idegentest, főleg növényi részek, toklász stb. előfordulása. Ebben az esetben a szaruhártya irritációja akár súlyos fekélyt is okozhat. Könnyezés, fájdalom, a szem dörzsölése, a harmadik szemhéj előesése utalhat a bajra. Ilyen esetben mindenképpen orvosi ellátás és a szaruhártya sérülés foka szerinti gyógykezelés szükséges.

Dr. Máté Noémi
szemész-állatorvos

Viavet Állatgyógyászati Centrum, 2051 Biatorbágy, Csodaszarvas u. 7.; www.allatorvosom.hu

Nincsenek megjegyzések:

Facebook adatlapom

Összes oldalmegjelenítés