2010. május 9., vasárnap

Munkaverseny Jászberényben

 

2010.05.08.-án rendezte meg a Hungária Kuvasz Klub Jászberényben a pásztorkutyák részére kidolgozott  használhatósági felmérését.
Már írtam róla, hogy ezen részt vehet tulajdonképpen mindenki, aki szeretné kipróbálni kutyája képességeit. Tehát nem csak kuvaszok részére kitalált munkaképesség tesztről van szó!
PF Pishoff Ferenc nemzetközi őrző-védő teljesítmény bíró, az őrző-védő teszt mintegy bevezetőjében, a nézőknek, és a gazdiknak is külön kiemelte, hogy nem azaz elsődleges cél, hogy a kutya megharapja a segédet, hanem, hogy lássa, hogy benne van a kutyában a területe megvédésére való törekvés.
Ha nem hátrál, nem mutat félelmet, de nem támad, akkor azt a kutyát jónak ítélik meg. Cél, a félős, és a túl agresszív kutya kiszűrése.

A használhatósági teszt, éppen ezért nem csak az őrző-védő munkából áll, hanem azt megelőzi egy úgynevezett semlegességi próba is. Az őrző-védő teszt után pedig nézik, hogy a kutya milyen gyorsan áll vissza nyugalmi helyzetbe.

zszs1A tesztet végző segéd Zsóli Zsolt, igyekezet minden kutyából kihozni a maximumot.


A cél az, hogy a kutyában benne levő őrző hajlam a felszínre kerüljön. Az itt megjelent kutyák többsége, nem képzett kutya, némelyike soha nem találkozott hasonló szituációval, főleg nem számukra idegen területen. Ennek ellenére a legtöbb kutya igen határozottan dolgozott. Pishoff Feri a végén, külön megdicsérte a három bemutatott komondort, Viharsarok Puszta Zsuzsit, Jászkiséri Kócos Gyalut, és Baliházi Cukorfalatot a kiváló teljesítményért.

Falat 5 Zsuzsi 5

Zsuzsi 1

Az őrző munkában ez a három kutya végzett az első két helyen, Gyalu és Falat holtversenyben másodikok lettek.
Számomra külön öröm volt látni, hogy a kuvaszok is milyen sokat mutattak, sokkal több jó kutyát lehetett látni, mint egy évvel  korábban.

Kuvasz3

 

Kuvasz6

Jászberényben számukra külön CAC kiállítás is volt, és az ott fajta győztes kuvasz, az őrző teszten is kiválóan szerepelt. Itt külön volt értékelve maga a munkaverseny, melyen a komondorokkal részt vettünk, és a kuvaszoknak a tenyészszemléhez kötött munkaképesség felmérés.
A versenyen több feladat volt, kicsivel nehezebb a kutya számára.
(Tavaly a kuvasz klub által meghirdetett munkaversenyt, így az év legbátrabb kuvasza címet Jászszépe Hűség nyerte el.)
Azért volt jó ezt látni, mert sokan mondják, hogy a küllemben általában győztes egyedek nem felelnek meg a munka elvárásainak. Látható volt, hogy egy küllemében igen mutatós kutya mennyire jó képességekkel is rendelkezhet, tehát valóban megtestesít egy elérhető tenyésztési célt.Kuvasz9

Kuvasz1


Összességében tehát Jászberényben egy igen jó hangulatú, kiválóan megrendezett kiállításon vehettünk részt, és külön öröm számunkra, hogy megmutathattuk komondoraink munkaképességét.

Falat 6

 

 kom3

 
Köszönjük a Jászberényi szervezetnek a szervezőknek, és a Kuvasz Klubnak.

 

 

 

 

gyalu 2

Zsuzsi 7

Falat 7

kom1

Falat 2  

 

További képeket a Pengyomhegyi blogon is találsz.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Gratulálok mindannyiótoknak és köszönöm minden komondoros nevében a fajta JÓ hírnevének öregbítését,illetve saját nevemben a jó hangulatú,kedvű társaságban eltöltött szombat délelőtött!
-kp-

Facebook adatlapom

Összes oldalmegjelenítés