2010. március 15., hétfő

Egy olaszországi két napos kiállítás élménye

 

2010 úgy kezdődött,hogy már terveztem magunknak az olasz kiállítást.Véletlenek sorozata úgy hozta,hogy a március 13 és 14 Reggio Emilia és Modena szervezte a 2x1 napos CACIB kiállítás egybe essen az én terveimmel.Mint tudjuk véletlenek nincsenek...! Csak lelkes kiállítók,akik nem feltétlenül ép eszűek.Én segítőre akadtam ,Robi egyik volt osztálytársnőjében,Tündében.Ő kint él a családjával.Segített nevezni,érdeklődött és befizette a nevezést.Nekem itthon már csak a kutyámmal,Lustival kellett foglalkozni,azaz megfüröszteni.Ezt a feladatott lelkesen átadtam ...Tündinek és Zitának,akik egy kutyakozmetikát működtetnek Érden.Jó munkát végeztek,a kutyám tiszta lett.A hideg miatt és mert féltettem a tiszta szőrét a kutyám 3 éjszakát bent aludt...persze,napközben is bent volt.

P1050609
  Elérkezett a nagy nap,péntek reggel 5kor útra keltünk.A magyar határon átmentünk,úgy,hogy észre sem vettük..Ez kicsit ijesztő volt,mert Szlovéniába matricát kell venni és az első benzinkutat már el is hagytuk. Köd volt,hideg,a hőmérő már -2fokot mutatott.Aztán kb 30 kilométer múlva ismét benzinkutat láttunk,megvettük a matricát 15€ ért ami egy hétig érvényes.És néhány kilométer múlva már ellenőrizték is.
Autópályán mentünk végig,az irányt el sem téveszthettük volna.Kb 3 óra és már azt láttuk,hogy olaszul van minden írva.Ott fizető kapuk vannak.Az első kapunál kaptunk egy kártyát és mikor letértem az autópályáról kifizettem a díjat.Oda-vissza kb 40€ volt.
Reggio Emilia egy nem túl nagy város.Az utak minősége az itthonira emlékeztetett.Tünde kijött elénk az autópályához és megnéztük együtt a kiállítás helyszínét ,ez az EXPO területe volt és az egészet a hétvégi kiállításra tették alkalmassá.3 pavilon 33 ringgel állt a kiállítók rendelkezésére.Volt térkép ahol megnézhettük a ringek beosztását a bennük bírálandó fajtákkal.Teljesen áttekinthető volt és mint kiderült használható is,mert nem kellett a kutyákkal szédelegni ring keresés címén.
P1050622
Giuseppe,becenevén Pino-Tünde férje -olasz szakács.Életembe nem ettem még olyan finom kajákat.Előételként igazi parmezán sajttal várt,amit balzsamecettel locsolt meg és mortadella is teritéken volt.Főétel:garnella rákos penne finom szaftosan.Többször szedtem,,,Aztán jöttek a borok,pezsgős borok-amit az allergiám miatt kihagytam.A fiukat látva tudom,hogy nem lehetett rossz...Gábor fiamnak gyorsan jó kedve lett.
Szombat reggel 7kor keltünk,reggeliztünk aztán Pinót otthon hagyva mindenki jött a kiállításra.8kor már kint voltunk.Furcsa volt,hogy nem kérték a kutya oltáskönyvét,de nem csak azt! Semmit !A ringet gyorsan megtaláltuk,letelepedtünk.Gyorsan felfedezték Lustit,simogatták,tapogatták és kérdezgettek.Nagyon örültek,hogy láttak komondort,mert mint mondták kb 10 komondor él Olaszországba,azok is inkább az északi részen.A bírálat 10kor kezdődött.Több fajta volt beosztva egy ringhez,a komondor 3.volt.Ami ismét furcsa volt,hogy a ringbe lépéskor kérték a teljesítmény füzetet.Szerencsére volt.A bíró óvatosan vizsgálta Lustit , a bírálati lapra angolul írtak,kb ugyanazt mint itthon.Gyorsan végeztünk,megkaptuk a fajtagyőztes címet.P1050600
Már csak a BIS maradt hátra..inkább mondanám,hogy későre ,mert fél5kor került ránk a sor.Robi vezette fel,mikor szólították a ringbe tapsot kapott.Vajon ki? Robi vagy a kutyám????  Nagyon izgultam,mert tudtam,hogy mennyire kicsi az esély,hogy egy komondor bent legyen az első 3 helyezettben.Nem lett bent,még csak be sem választották a második körbe.

 


P1050599
Mindegy.Siettünk haza,mert a gyerekek már fáradtak voltak,fáztunk és...éhesek voltunk.
Az éhségünkön Pino segített,mert mivel otthon maradt szakácskodott.A vacsoránk: hideg polip saláta,hagymával,fokhagymával,fűszerekkel,olivaolajjal és krumplival.Volt még bébi tinta hal is simán megfőzve ,aztán jött a lényeg,a lasagna.Én is szoktam itthon csinálni,de nem nagyon hasonlított az övére...ízre sem...
  A vasárnap hasonlóan telt:reggeli,kiállítás,stb.Kint voltak a tévések,Robit kérdezgették,de nem beszéli a nyelvet.Helyette Gábriel,Pino 8 éves fia válaszolt.Olyat kérdeztek,hogy honnan jöttünk,milyen fajta,hogyan tartjuk tisztán,meddig szárad.miért ilyen a szőre,és a gyerek meg sem várva Robi válaszát,hogy fordítson már mondta is lelkesen.De nem csak ők érdeklődtek.P1050651
Sokan fotózták.A legkedvesebb egy raszta hajú srác volt,aki amint meglátta Lustit boldogan mosolygott és lelkesen mondta,hogy mennyire örül a találkozásnak.Tudta,hogy komondort lát és végre megfoghatta a szőrét,kérdezgetett még róla aztán tovább mentünk.Nem akartunk maradni ismét 5ig ezért kikértük a kupát,csináltak róla ismét képet ,amit a www.expocani.net-en lehet megnézni,ha feltöltik.Kaució ellenében elhagyhattuk a kiállítást.Ebéd után csomagoltunk és elindultunk haza.

 

P1050626

   Az eredeti tervünk az volt,hogy megnézzük Velencét,de erről lebeszéltek,mondván,hogy nem tudunk a belvárosban parkolni,kutyát sem vihetünk be és lehet,hogy a sok hó miatt a vízállás magas és nem tudnánk sétálni.Így maradt a tenger,ha már ott jártunk.Jesolóba mentünk be.Nem volt tiszta az ég és nagyon hideg,szeles idő volt,de ez nem akadályozott meg abban,hogy futkározzunk a parton Lustival.Lustinak nagyon tetszett,élvezte a homokot.A vizbe nem engedtük,mert még volt több mint 600 kilométer hazáig és nem tudom ,a só hogyan hatott volna a tappancsára.De láthatóan jól érezte magát.Gabi is futkározott vele.Ez egy hosszabbra sikerült pihenőnk volt,de megérte.Együtt láthattam mindent amit szeretek: tengert,homokot,Gabit,Robit és Lustikámat.

P1050615
  Miután megitattam Lustit elindultunk.Kicsit eltévedtünk,de kb 10 kilométer után rátaláltunk a helyes útra.Végig autópályát használva éjjel egyre haza is értünk.
Útközben OMVnél tankoltunk,a szlovén benzin olcsóbb és jobb mint a magyar vagy az olasz.Kártyával fizettünk ahol csak lehetett,sokkal jobban vált mintha készpénzt vinnék.
  Kiállítani mentünk,ezt megtettük.Hogy megkaptuk a fajtagyőztes címeket megmérettetés nélkül? Igen,ez a bírók döntése volt.

P1050679

       Angéla
2010,március 15

2 megjegyzés:

Unknown írta...

GRATULA!!!!!Megérte!!!!Tündi és Zita

Névtelen írta...

Nagy élmény lehetett és felbecsülhetetlen haszna lehet egy-egy ilyen külföldi fajtanépszerűsítésnek!Gratulálunk az elért eredményhez a Tenyésztőknek,tulajoknak,kozmetikusoknak egyaránt,és kívánjuk hogy ez a csapat még sok nemzetközi sikeren osztozzon Lustival!!

Köszönjük a magyar komondorosok nevében!
Kohári Pisti

Facebook adatlapom

Összes oldalmegjelenítés