2009. november 2., hétfő

Komondorok munkában

Használat és munka.


Mostanában gyakorta szóba kerül komondoros körökben ez a két szó "használat és munka".
Vajon mit értünk, mit kellene érteni alatta, a mai világban?
Mi kellene, hogy legyen a komondor feladata a modern társadalomba, és hogyan kellene azt ellátnia?
És főleg, hogyan tudhatnánk biztosan meg, hogy kutyánkban valóban megvan-e minden ahhoz, hogy képes legyen úgy cselekedni, ahogyan azt elvárjuk tőle.
Többen gondoljuk azt, hogy a kutyák használhatóságát, munkaképességét, a naponta végzendő munka hiánya miatt, különféle teszteken, munkaversenyeken kellene csiszolgatni.
Ritka ma már az, hogy a kutyák éles helyzetben is meg tudják mutatni mire valók. Hiszen ki meri megpróbálni, hogy egy komondorok által őrzött területre, védőfelszerelés nélkül menjen be. Nyilvánvaló aki ezt megkísérli az nem beszámítható. A élet mégis produkál néha meglepő dolgokat.

Partizer Csaba, a Kulcsi Komisz komondor kennel tulajdonosa, már szerepelt a blogomban kutyáival.
Ő is részt vett Gárdonyban két kutyájával, Zsuzsival, és Gyaluval a Kuvasz Klub által rendezett munkaképesség felmérésen.

Akkor Csaba így beszélt erről, a Pegyomhegyi blogon megjelent beszámolójában :

Komondor a Hungária KUVASZ Klub "tenyészszemléjén"...

című írásában.

A dolog érdekessége, hogy nemrégen kutyáinak volt alkalmuk élesben is kipróbálni mit tudnak.
Pár napja egy behatolási kísérletet vertek vissza, aminek Csaba szemtanúja volt, az ablakból nézte végig a jelenetet.
A netboard komondoros fórumában olvastam róla, és mivel érdekesnek találtam a történést, fel is hívtam Csabát, hogy mesélje el hogyan történt.

Íme Csaba két netboardos bejegyzése, az eseményekről.

425. Elküldve: 2009-10-31 08:13:43

„Sziasztok!


Tegnap éjszaka (23-48-kor) megpróbált egy ember betörni hozzánk! Pufajkába volt öltözve és mindent megtett a kutyák elzavarásáért. Olyan volt, mint a Maglor féle videók. Vagdalkozott,kiabált be-be nyitott,megpróbált benyomulni. Nem gondolta, hogy erre az óriási zajra mindenki felébred? Vajon mi lehetett a célja? Csak balhézni? Valami értéket elvinni? Kutyákat agyonütni? Vagy tesztelte a kutyákat,hogy betud-e jönni hozzánk? 4 kutya üvöltött vele együtt teli torokból. Első gondolatom az volt, hogy lemegyek és a „román testápolóval” megkenegetem, nagyon berágtam rá! De láttam a kutyáimat dolgozni, ami annyira tetszett, hogy nem avatkoztam be. Minden behatolási kísérletet kivédtek, keményen visszatámadtak. Utolsó kísérleténél a Zsuzsi elkapta a pufajkás kezét, de amint visszarántotta elengedte. Ez elvette az illető kedvét. Miközben odébb állt még végigverte a kerítésünket. Jó edzés volt a kutyáknak és nekem is tetszett, remélem többet azért nem próbálkozik.”

430. Elküldve: 2009-11-01 17:40:33

„Sziasztok!


Kicsit okoskodtam és kíváncsi lettem,nem bírtam kivárnia nov.22.-ét. Így hát, elvittem a Gyalut és a Zsuzsit egy kutya suliba,ahol van lehetőség őrző-védő képzésre. Arra voltam kíváncsi, hogy a tegnap esti behatolóval történt sikeres harc után, vajon nagyobb lett-e a harci kedvük, önbizalmuk. Főként a Zsuzsira voltam kíváncsi, mert ő nem volt annyira határozott a „kuvasz teszten”. Viszont őt láttam harapni az éjszaka. Megpróbáltunk hasonló körülményeket kialakítani, mint ami Agárdon volt. Egyedül, láncon kikötve voltak a kutyák. Segédnek egy keménykar volt a kezén, sajnos nem volt bundája. Gyaluval kezdtünk, nagyon látványos volt, ahogy a segédre vetette magát! Rögtön eltört a nyakörv acél karikája és reptében ráfogott a kemény karra. Érezte, hogy nem az igazi és rögtön elengedte és fogást akart váltani, de már ott voltam és a szavamra azonnal beszüntette a támadást. Miután a segéd pelust cserélt, a Zsuzsival folytattuk. Nagyon jó volt! Sokkal magabiztosabban, agresszívebben támadott és fogott, mint Agárdon. Kéménykart, ha volt lehetőségük megpróbálták kikerülni,segéden próbáltak fogást találni. Látványos volt a munkájuk. Talán levonhatom a következtetést, hogy a sikeres helytállásra emlékeztek és magabiztosabbá váltak. Azok a kutyák, akik folyamatosan dolgozni kényszerülnek, magabiztosabbá vállnak, mint azok a társaik, akikre hirtelen rázúdul a feladat és esetleg összeroppannak a feladat súlya alatt. Nem feltétlenül jelenti azt, hogy tök szarok lennének, lehet a tapasztalatlanság is az oka az esetleges kudarcnak. Talán ezért is voltak régen „jobbak” a komondorok, mert volt feladatuk, kölyköknek volt alkalmuk munka közben látni a nagyokat.”

Összevetve azokkal a tapasztalatokkal, amiket eddig szereztünk a különféle teszteken, elég érdekes következtetéseket is le lehetne vonni ebből.
Azonban nem kezdek most bele ilyenbe, mivel novemberben (végre), elkezdődnek a HKK által szervezett idegrendszeri, illetve viselkedési, munkaképességi felmérések is, a komondor fajtában.
Sokunkat érdekel, hogy hányadán áll a fajta egésze, ebben a kérdésben.

A HKK felhívása a tesztre:

A Hungária Komondor Klub viselkedésteszt próbát tart 2009. 11. 22.-én vasárnap 11 órától kezdődően.
 Helyszín a vasadi Terelőkutya Oktató Központ.
Részvétel csak kutyával (komondorral :-)!
Aki jelen szeretne lenni, kérjük hogy legkésőbb november 20.-áig írásban küldje el a maglor@freemail.hu e-mail címre, vagy a HKK postacímére (2364. Ócsa, Kiss János u. 44.) a nevezni kívánt kutyák nevét, nemét, korát!
Amennyiben a résztvevő hozzájárul - nem kötelező - kérjük, segítse munkánkat néhány statisztikai adatot szolgáltató információval (mely nem kerül nyilvánosságra) a kutya előéletét, szocializáltságát illetően!

1. Milyen körülmények között él a kutya ((lakás, kennel, kert...stb. (~m2))? Amennyiben az élettere rendszeresen változó (pl. időszakosan kennelben, szabadon, láncon...), nagyjából melyik milyen arányban?

2. Milyen célból tartja a kutyát (családi kutya, házőrző, gazdasági terület őrző...stb.)?

3. Mennyi emberrel kerül rendszeresen közeli kapcsolatba (pl. hosszabb idejű, együttlét, simogatás) a kutya a saját területén (pl. szűk család nap mint nap, rokonok, ismerősök, idegenek hetente-havonta... stb.)?

4. Mennyi emberrel kerül felületes kapcsolatba a kutya a saját területén (szűk család, rokonok, ismerősök, idegenek... stb.)?

5. Mennyi emberrel kerül rendszeresen közeli kapcsolatba a kutya idegen helyen (pl. szűk család nap mint nap, rokonok, ismerősök, idegenek hetente-havonta... stb.)?

6. Mennyi emberrel kerül felületes kapcsolatba a kutya a idegen helyen (szűk család, rokonok, ismerősök, idegenek... stb.)?

7. Mik az elvárások, a kutyával szemben az emberekhez való viszonyulást illetően a saját területén (szűk család, rokonok, ismerősök, idegenek...stb.)?

8. A gazda miként értékeli, az elvárásoknak milyen mértékben felel meg?

9. Milyen gyakran kerül kapcsolatba (esetleg együtt él-e) más kutyákkal?

10. Milyen gyakran kerül kapcsolatba (esetleg együtt él-e) más állatokkal?

11. Részt vett- e a kutya ezelőtt bárminemű jelleme irányuló teszten (ha igen kérjük részletezze)?

11. Részesült-e a kutya ezelőtt bárminemű kiképzésben, rendelkezik-e valamilyen munkavizsgával (ha igen kérjük részletezze)?
A teszteléshez szükséges, a nyakörv és a póráz mellett, egy 5 méteres lánc.
Ajánlott, hozni a kutya mellé egy általa jól ismert tárgyat (pokróc, táska... stb.), ami a kikötött kutya mellé helyezhető.
Kérjük továbbá, hogy mindenki fordítson kiemelt figyelmet a kutya felszerelésének minőségére, állapotára (nyakörv, karabiner, póráz, lánc) a balesetveszély csökkentése érdekében!
Amennyiben a felszerelés nem megfelelő, a kutya a próbán nem vehet részt.
A viselkedésteszt próba jellegű, az eredmények a kutyák tenyészthetőségét nem befolyásolják, nem korlátozzák.
A helyszínen a kutyákról készült videó felvételek a gazda hozzájárulása nélkül nem kerülnek nyilvánosságra.
A teszt célja, hogy lehetőséget biztosítson a tenyésztőknek és komondor tartóknak, hogy megismerkedjenek, a tervezet lényegével, mind elméleti, mind gyakorlati szinten.
Cél továbbá az információ, és tapasztalat gyűjtés, a teszt gyakorlati lebonyolítását illetően. Amennyiben a tenyésztési tanács úgy ítéli meg, a megszerzett tapasztalatok tükrében a tervezeten változtat.

HKK Tenyésztési Tanács

Nincsenek megjegyzések:

Facebook adatlapom

Összes oldalmegjelenítés