2009. január 21., szerda

HKK választások

„A közelgő választásig, kérem Önöket, hogy gondolják át, milyen vezetőséget, milyen tisztségviselőket szeretnének. Felelősséggel és kellő megfontoltsággal , átgondoltan válasszanak. Nem lehet befolyásoló tényező, hogy kinek a kutyája nyert, ki vitte haza „Lehel kürtjét”. Komolyan gondolják át kérem, hogy ki mit tett le az asztalra, mit tett a fajtáért, nem saját önös érdekből, nem hiúságból. "

Kedves Olvasóim!

A fenti idézetett a HKK Elnökasszonyától, Udvardiné Lukács Ilonától olvashatják a klub honlapján.
Bár az ott megjelent írásának minden egyes mondatába bele lehetne kötni, én csak egy gondolatot emeltem ki belőle, ami már régóta foglalkoztatott.


Valóban az nem lehet befolyásoló tényező, hogy kinek a kutyája nyer egy kiállításon. Az már annál inkább, hogy hogyan!
A régi netboardos fórumon, 2008 év elején már téma volt, vajon előre le vannak-e osztva, melyik kutya fog nyerni?
Volt olyan fórumtárs is aki, már akkor megmondta a befutók nevét.
Sőt, ez eljutott külföldre is. Olyannyira, hogy többen kérdezték tőlünk abban az időben, mit tudunk erről, érdemes-e eljönni, mert az a hír járja, hogy nincs semmi esélyük, hiszen, a klub vezetői, prominens személyei, már jó előre eldöntötték egymás között, kinek a kutyája legyen a győztes. Igyekeztünk, a rosszindulatú híresztelésnek,feltételezésnek vélt mendemondák ellen mindent elkövetni, és megnyugtatni a nálunk érdeklődő komondorosokat a valódinak vélt helyzet biztonságáról annak reményében, hogy sok külföldi komondoros látogat Magyarországra méltó,tisztességes körülmények közötti versengésre.
Én magam többekkel összeveszve próbáltam megvédeni a klub vezetőjét ettől, az akkor még indokolatlannak vélt helyzettől, rágalomnak tűnő szóbeszédektől.
Tényleg az volt? Ma már azt gondolom, talán én voltam naiv, mikor elhittem neki, hogy nem fog visszaélni a helyzetével. Volt egy esélye, hogy bizonyítson, nem csak szakmailag, emberileg is ő a legalkalmasabb a klub vezetésére. Nem élt vele! Márpedig ez egy fontos kérdés. A klub irányítása, nem csak pénz kérdése. Hitelének elvesztésével, komoly ellenérzéseket szült a klubtársakban. Az addig csak elszigetelten, néha-néha felbukkanó „nemteccős” hangokat eddig, egy-egy odavetett konccal el lehetett hallgattatni. Mára azonban nagyon sokaknál betelt a pohár.
A 2008.-évi komondor klubkiállítás, az Európa kiállítással egybekötve volt megrendezve Budapesten.
Szentmiklósi Kéktavi Fürtös klub győztes lett. Ezzel nem is lenne semmi gond, ha nem összevetés nélkül érte volna el ezt a komoly rangú címet, és a bíró nem maga a kutya tenyésztője, és klub elnöke lett volna egyszemélyben! Elgondolkodtató.
Mi ez, ha nem a pozíciójával való visszaélés?
Mi ez, ha nem részrehajlás, és arcátlanság a többi kiállítóval szemben?
Etikátlanság? Önös érdek? Hiúság?
Mit lehet ehhez még hozzáfűzni? Ezért kellett ennyire ragaszkodni ahhoz, már az eseményt hónapokkal megelőzően, hogy végén elmondható legyen, klub győztes lett a kutyánk. ????
Mi ez, ha nem önös érdek?
Saját tenyésztésű kutyának egy bíró, etikusan eljárva maximum adhat egy kitűnőt! Még akkor is megkérdőjelezhető, hogy kihozza győztesnek, ha nincs másik kutya benevezve az osztályába!
Nemhogy még egy ilyen horderejű kiállításon, a többi kutyával való összevetés nélkül( többek állítják volt összevetés a klubgyőztesi címért, ezért javítom magam, bár a lényegen ez nem sokat változtat! Egy bíró nem ítélhet oda, a saját tenyésztésű kutyájának győztesi címet), odaadja a klub győztesi címet!!!!
Mi lett volna a helyes eljárás akkor? Mégse várható el, hogy egy ilyen jeles eseményen, egy ilyen, amúgy tényleg kitűnő minőségű kutya ne vegyen részt, csak mert a tenyésztője bírál.
Természetes, hogy minden tenyésztő a saját nevelésű kutyáját tartja a legszebbnek.
Ezt el is mondhatta volna, de etikusan az lett volna a helyes, ha megköszöni a gazdának, hogy annak ellenére elhozta, és bemutatta a kutyát, hogy tudta, ma nem ő lesz a győztes.
Néhányan azok közül, akiknek elfogyott a türelmük, ezt egymás között szóvá tették. Jó lehet, hogy nem a megfelelő stílusban, de hányan hallották ezt, és hányan nézték végig magát a show-t. Köztük nagyon sok külföldi kiállító, érdeklődő. 30-40-50?
Nem számolta senki. Kinek mi forgott meg a fejében, ki hogyan reagálta le. Most még nem lehet tudni. Ők akik vitték volna jó hírünket. Vitték? A klubkiállításról biztosan lehet állítani, hogy nem. Nem volt elég a fejnélküli szervezetlenség, még ezzel az arcátlansággal is szembe néztek a kiállítók.
Nem akarom leírni, hogy miket mondtak.
Most pedig a fenti idézetet lehet olvasni a klub honlapján.
Akinek pedig nem tetszik a rendszer, azt ki kell paterolni a cégből! Mint Robár Jánost, aki ellen azért inditott kizárási eljárást mert nem tetszésének adott hangot.
Aki tehát felemeli a szavát, annak nincs helye közöttünk!
Való igaz, aki vét a klub szabályzata ellen, annak meg is kell adni tetteiért a választ.
Vajon a klubkiállításon tanúsított etikailag erősen kifogásolható ténykedéséért, az elnökasszony felelni fog-e?
Vagy maradjunk annyiban, hogy nem firtassuk, ki, mikor miért nyert. Megvan annak a maga oka.
De azzal, hogy túlcsordult az a bizonyos pohár, az egyben azt is jelenti, hogy nem volt üres.
Volt már benne jócskán ez+az. Akkor ki mit tett?
Az elmúlt 20 év ténykedésében, valóban nagyon sokat tett a klubért. De ez nem jelentheti azt, hogy akkor most már mindent szabad, nekünk meg minden felett szemet kell hunyni.
Sokat tett, de sokat is kapott!
Nem véletlen, hogy az elmúlt időszakban, az Őt ért szüntelen támadások ellenére, tíz körömmel kapaszkodik a székébe.
Jobb lett volna emelt fővel távozni. Valóban úgy, hogy úgy emlékezhessünk rá, mint aki tényleg a klubért, a komondorért dolgozott.
Így sajnos, csak azt lehet elmondani, amit Ő tett fel a HKK honlapjára. Saját önös érdeke, hiusága fontosabb, lett minden másnál.
Amennyiben távoznia kell az elnöki pozícióból, így sajnos megszégyenülten fog.
Ezt már nem lehet elsöpörni, erre mindig emlékezni fogunk, hisz ma már a világháló jóvoltából már nem lehet elbújni a felelősség elől, nem lehet lesöpörni az asztal alá, nem megtörténté tenni dolgokat.

Nos ezek után valóban jogos a kérdés felvetés.
Kinek az önös érdeke? Hogyan tovább?
Remélem mindenki elgondolkodik rajta, valóban ez jelenti a helyes utat, vagy másképpen szeretné?

Páran úgy gondoljuk, igen, lehetne másképpen csinálni!
Nem kell ehhez feltétlenül nagy múltú komondoros család sarjának lenni. Elég, ha tisztességes, becsületes emberek veszik át a klub irányítását.
Olyanok, akik valóban a fajta érdekét tartják szem előtt, és nem a saját kutyájuk protezsálását.

Kedves Komondorosok!
Én is kérek mindenkit, hogy gondoljátok át, gyertek el a választásokra, és szavazzatok bátran lelkiismeretetek szerint!

Ezen posztom bejegyzésével egy időben, egy mailben kérem, a jelölőbizottság elnökét, hogy vegye semmisnek a leadott jelölésemet. Abban még én is Udvardinét jelöltem elnöknek.
Átgondolva azonban már úgy gondolom, nem szavazok rá, főleg a fentiek tükrében.

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ha csak egy pici jóérzés szorult valakibe,az belátja,hogy ami sok,az sok.El lehet halgattatni sokszor,sokakat,de mindig,mindenkit,nem!

Ideje észbe kapni és kilépni a megszokásból:bólogatni,a ring szélén morogni,egymás arcába mosolyogni,aztán a másiknak meg mindennek lehordani az illetőt.Ezek olyan negatív emberi tulajdonságokra vallanak,melyek nem illenek a komondort szeretőkhöz,őseink munkáját tisztelőkhöz.

Azonban mindenki figyelmébe ajánlom,csak olyat várjon el másoktól,amit önmaga képes teljesíteni -és itt nem szakmáról beszélek,hanem emberségről,etikáról,tisztességről a komondorért!

Gratuálok Zsolt,hogy Te,akit mindig is úgy ismertelek,hogy a jelen vezetéshez végsőkig lojális vagy,mindenki előtt felvállalva megváltozott véleményed belátod:bizonyos tetteket,emberileg,etikailag kifogásolható tetteket egy kimondottan bizalmi pozícióban a bizalmi helyzettel visszaélve nem lehet a végtelenségig folytatni!

Rajtunk is múlik,ki meddig mehet el a komondor és társadalma megítélésének rovására!Kérdem én:miben példaértékű a Hungária Komondor Klub?

Kohári Pisti

Névtelen írta...

Zsolti!
Tömören,és nem megbántve ezzel az Udvardinét fogalmaztad meg a véleményedet.
Kúltúrált formában írtad le azt,h valójában mi is történt.Pont ő neki kellene a szabályokat betartani és példát mutatni minden komondoros felé.Nem így történt.Ezen kéne neki is elgondolkodni és tükörbe nézni,majd önkritikát gyakorolni.Ezek után az én voksom nem őt fogja erősíteni."Betyár"

Névtelen írta...

Volt előtte jó példa, bár én csak a TV felvételen láttam Parádról. Rettenetesen sajnálom hogy nem követte...Karchasz (Lali)

Névtelen írta...

Betyár!
Az,hogy a Hungária Komondor Klub jelenlegi elnökét ez sérti-e,ezen megbántódik-e,az számomra nem kérdés:tőle -sajnos az utóbbi időben már- megszokott módon természetesnek veszem,ha igen...

Kohári Pisti

Szubhuti írta...

Üdvözletem!

10 éve nézem mi folyik a klubban. Ki is léptem. Mindenki tudja mi folyik.Az Elnökasszonynak el kéne mennie a Klubból, mert etikailag - hosszú évek óta - kifogásolható a ténykedése. Egyre több a jó tenyésztő, most sok a jó komondor is! Túl sok -a fél életét is rátevő - jó és becsületes ember, tenyésztő munkája vész oda, ha Ő nem megy el! Amerikai Elnököt is csak 3-szor lehet megválasztani. Legyen már vége ennek az uralkodásnak a Klub élén, és hagy fújjanak friss szelek.
Nekem elegem volt az Elnökasszonyból!

Szabó-Kovács István

Névtelen írta...

Kedves Szabó Kovács István!
Ön 10 éve nézi mi folyik a klubban, én csak 3. Ön tagja is volt, én nem, mert nem tenyésztek komondorom meg sajnos nincsen, csak a lelkemben.
Tag volt , kilépett. Feltételezem akkor ez volt az egyedüli módja a annak, hogy a tiltakozását kimutassa. Feltehetőleg nagyon nem estek kétségbe ettől a lépésétől, és a tagság sem nagyon vette komolyan,talán akkor még nem érezték át a súlyát miért is tette meg ezt a lépést.
Tökéletesen egyet értek önnel, valóban sok a jó tenyésztő a becsületes ember, és remélhetőleg van egy jó állomány is. tehát valóban nem kicsi a tét. Itt azonban a szavak kevesek. Most tenni kell. Ha Ön megteheti, lépjen vissza a klubba és támaogassa véleményének kinyílvánításával, szavazatával azokat, akik új és szebb jövőt szeretnének a fajtának! Ennél többet ma nem lehet tenni. Önként ma nagyon kevés az a vezető aki belátja, hogy önmagának is, és a többségnek is jót tesz, ha emelt fővel átadja a stafétát.
Üdvözlettel: Zrínyi Katalin

Facebook adatlapom

Összes oldalmegjelenítés